DDNS, bilinen diğer adıyla Dinamik DNS kullanıcıların statik bir IP adresine sahip olamadığı durumlarda bu hizmeti dolaylı yoldan almasını sağlayan bir teknolojidir. IP adresleri, internet servis sağlayıcılar tarafından kullanıcılara statik ya da dinamik şekilde tahsis edilirler. Dinamik IP adresleri, her internet bağlantısını gerçekleştirdiğimizde değişen, sabitliği saatlerle sınırlı olan ve internet servis sağlayıcı tarafından bir IP havuzu içerisinden rastgele dağıtılan IP adresleridir. Statik IP adresleri ise kullanıcının talebi doğrultusunda aylık belirli bir ücret karşılığında, değişmeden, sabit olarak kalan, kullanıcıya özel olarak tahsis edilmiş IP adresleridir.
Kullanıcılar her zaman statik yani sabit bir IP adresine sahip olamayabilirler. Bu bazen tercihler doğrultusunda bazen de altyapı ve maliyet ile ilgili olabilmektedir. Örneğin ağ içerisinde oyun bilgisayarı kullanıcısı için “ban” gibi sebeplerden dolayı sabit bir IP dezavantajlıdır ya da mobil internetin paylaştırılması ile proje gerçekleştirecek biri dinamik bir IP kullanmak durumundadır. Bu gibi nedenlerle Statik IP adresi ihtiyacını karşılamak için Dinamik DNS servislerini kullanmak hem ücretsiz hem de hızlı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Uzaktan IP Kameraları izlemek isteyenler, Kişisel bilgisayarını WEB ya da FTP sunucusu olarak kullanmak isteyenler, akıllı ev ve ofis sistemleri kullananlar, kısacası uzaktan mevcut ev, ofis ağına ulaşmak isteyenler tarafından kullanılan bir servistir. Dinamik DNS servisleri IP adresi her değiştiğinde istemci tarafındaki bir uygulama ile server tarafında güncelleme gerçekleştirir. Bu güncellemeyi de uzak bir lokasyonda DDNS hizmetini veren site üzerinden takip edip yeni IP adresine erişebiliriz.
Dünya üzerinde popüler durumda olan, işletim sistemi ve platformlar bazında en çok çeşitliliğe sahip ücretsiz bir DDNS hizmeti olan DuckDNS, nasıl kurulur ve nasıl kullanılır? sorularına cevap vereceğiz.
Öncelikle DuckDns kurulumunu gerçekleştirmek için http://www.duckdns.org adresine giriyoruz.
Sayfanın üst kısmında, sahip olduğunuz sosyal medya ve mail hesaplarından size uygun olan birini seçerek login olacağız. Ben “Sign in with Google” seçeneği ile devam ediyorum. Hesap bilgilerini girip devam edince aşağıdaki gibi bir sayfa bizi karşılıyor.
Sayfanın üst kısmında hesap bilgilerimiz yer alıyor. Alt kısım olan Domains bölümünde ise kayıtlı hesaplarımız yer alacak. Öncelikle bir isim belirleyip “ok” ile gösterilen bölüm olan “sub domain” kısmına yazıp, “add domain” butonuna basıyoruz. Eğer seçtiğimiz isim daha önce alınmışsa sistem tarafından uyarı verilip yeni bir isim belirlememiz istenecek. Girdiğimiz isim kabul edildiğinde alt bölümde aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza çıkacaktır.
Resimde görüldüğü gibi IP adresimiz duck dns tarafından bize verilen subdomain adresi ile eşleşti. Eğer bir web sunucusu kullanacaksak örnekteki “ddnsdeneme.duckdns.org” adresini domain hizmeti aldığımız servis sağlayıcısının yönetim paneline girmemiz yeterli olacaktır. Şimdi kuruluma devam edip, Duck Dns’in değişen IP adresimizi kendi veritabanlarında güncellemesi için istemci tarafına yüklenecek olan programı indiriyoruz.
Sayfanın üst kısmında yer alan “install” kısmına girip http://www.etx.ca/products/windows-applications/duckdns-update-client/ adresinden .exe uzantılı uygulamayı indirip kuruyoruz.
Kurulumdan sonra Duck Dns ikonumuz sağ alttaki uygulamalar bölümüne gelecektir. Burada hesabımızla ilişkilendirebilmemiz için sağ tıklayıp “Duck Dns Settings” bölümüne giriyoruz.
Ardından açılan ekranda bizden istediği bilgileri ikinci resimde görüldüğü gibi ana ekranda yer alan bilgileri kullanarak giriyoruz. Önce belirlediğimiz domain adresini giriyoruz. Domain alanına “ddnsdeneme” belirlediğimiz için onu yazıyoruz. Ardından “Token” bölümüne anasayfada yazan Token değerini giriyoruz.
Tüm ayarlamalar yapıldıktan sonra, sağ altta Duck Dns ikonuna Mouse ile gelip beklediğimizde aşağıdaki gibi bir bilgi balonu çıkacaktır. Bu balon uygulamanın düzgün bir şekilde çalıştığını ifade ediyor. Daha sonra http://www.duckdns.org adresine girip orada da IP adresimiz yer alıyor mu onu kontrol ediyoruz.
Deneme amaçlı IP adresimizi değiştiriyoruz. Modemi kapatıp açmak bu işlem yeterli oluyor.
New IP bölümünde yeni adresimiz görünüyor. http://www.duckdns.org üzerinden de baktığımızda IP adresimizin orada da güncellendiğini görüyoruz.
Artık servisimiz sorunsuz çalışıyor. IP adresimiz her değiştiğinde Duck Dns internet sitesi üzerinden yeni IP adresimize erişebileceğiz. Sunucumuza uzaktan masa üstü bağlantısı yapmak istediğimizde artık sabit IP adresinin olmaması bir problem teşkil etmiyor. Değişen IP adresini öğrenip RDP ile bağlantı sağlayabiliriz. Ya da ev veya ofis kameralarına ulaşmak istediğimizde yeni IP adresini internet tarayıcısına girip bağlantıyı gerçekleştirebileceğiz.
Son olarak bize verilen subdomain adresi ile IP adresimizin ne kadar doğru eşleştiğini doğrulamak amacıyla subdomain adresine ping atıyoruz.
Ping sonucu domain ile IP adresimizin de eşleştiğini doğrulamış olduk. Artık Duck Dns’i sorunsuzca kullanabilirsiniz.
Related Tags:
8 comments
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Ali
Merhaba. Benim bu makaleden anladığım şu. Yani modem ip miz değişince bunu duckdns sitesine girerek görebilirz ? Bu mu yani, sadece bu işe mi yarıyor ? Belirttiğim posta adresime yanıt dönebilirseniz çok sevinirim.
dcp
Evet Ali Bey, hem güncel Ip adresinizi öğreneceksiniz, hem de size ait bir dns adına sahip olacaksınız. Bu sayede her seferinde yeni Ip adresinizi yazmanıza gerek kalmayacak, Dns adını kullanarak her zaman güncel Ip adresinize erişebileceksiniz.
Ömer
merhaba ben bunu yapıyorum ve daha sonra siteye giremiyorum ping xxxx.duckdns.org istek zaman aşımına uğradı diyor çözüm yolu nedir
dcp
Merhaba, muhtemelen modeminiz dış kaynaklardan gelen ping taleplerine yanıt vermiyor. Ping çalışmasa dahi diğer çalışmalarınızı yapabilirsiniz.
help me
merhaba ducky dns den domain aldıktan sonra geçerlilik süresi ne kadar
dcp
Merhaba, bir süre sınırlaması yoktur.
Adem ŞAHİN
Merhabalar, güzel açıklama olmuş, hepsini okudum çözdüm, Sosyal medya siteleri çıkalı artık ilgi görmeyen 10 yıllık sitemi kapatmıştım geçen yıl. Artık böyle dns ler üzerinden sabitlemek istiyordum herşeyi okuyup yaptım. İçeriden bağlanınca Modem arayüzü çıktı karşıma, cep ile dışarıdan bağlanınca ise tam siteye ulaşmıyor Apche Serverin arayüzü XAMPP ile karşılaşıyorum, Mesela deneme isimli hesap almışsam deneme.duckdns.org a girince sadece IP yi girmiş gibi oluyorum, siteme girmek için deneme.duckdns.org/DENEME diye bir kez daha yazmak zorunda kalıyorum. Daha önce Port Yönlendirme (Forwarding) yi 80 üzerinden yapmıştım zaten, ama DNS işi her modemde (TP Link TD-W benimki ) port açmaktan farklıymış ve sonunda “Dynamic DNS” kısmını da buldum deneme yanılmayla ama içine girince DUCKdns yoktu. DynDNS ve No-ip şeklinde farklı 2 servis sağlayıcı karşıladı beni. DynDNS ücretsiz hizmet vermeyi bırakalı 8-10 sene olmuş, No-ip de kapalı ya da engelli, biz nasıl bu DuckDNS i orada modemin içinde açılır sayfadan seçebileceğiz, acaba Modemin ini-ayar dosyalarını karıştırsak editleme imkanımız olabilir mi?
Adem ŞAHİN
Merhabalar, güzel açıklama olmuş, hepsini okudum çözdüm, Sosyal medya siteleri çıkalı artık ilgi görmeyen 10 yıllık sitemi kapatmıştım geçen yıl. Artık böyle dns ler üzerinden sabitlemek istiyordum herşeyi okuyup yaptım. İçeriden bağlanınca Modem arayüzü çıktı karşıma, cep ile dışarıdan bağlanınca ise tam siteye ulaşmıyor Apche Serverin arayüzü XAMPP ile karşılaşıyorum, Mesela deneme isimli hesap almışsam deneme.duckdns.org a girince sadece IP yi girmiş gibi oluyorum, siteme girmek için deneme.duckdns.org/DENEME diye bir kez daha yazmak zorunda kalıyorum. Daha önce Port Yönlendirme (Forwarding) yi 80 üzerinden yapmıştım zaten, ama DNS işi her modemde (TP Link TD-W benimki ) port açmaktan farklıymış ve sonunda “Dynamic DNS” kısmını da buldum deneme yanılmayla ama içine girince DUCKdns yoktu. DynDNS ve No-ip şeklinde farklı 2 servis sağlayıcı karşıladı beni. DynDNS ücretsiz hizmet vermeyi bırakalı 8-10 sene olmuş, No-ip de kapalı ya da engelli, biz nasıl bu DuckDNS i orada modemin içinde açılır sayfadan seçebileceğiz, acaba Modemin ini-ayar dosyalarını karıştırsak editleme imkanımız olabilir mi? Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.