E-Ticaret Sitelerinde “Güven Damgası” Dönemi Başlıyor

Ticaret Bakanı Ruhsar PEKCAN tarafından, TOBB(Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)  ne görev olarak verilen ve gönüllülük esasına dayalı başlatılan “Güven Damgası”, E-Ticaret siteleri için yakın zamanda başlatıldı. Birçok firmanın merak ettiği “Güven Damgası nedir?” sorusuna hep beraber göz atalım.

GÜVEN DAMGASI NEDİR?

Resmî Gazete’nin 6 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan “Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında” yapılan tebliğ ile e-ticaret siteleri için yeni bir dönem başladı. Bu tarihten itibaren, zorunlu olmamak ile birlikte, E-ticaret yapan firmalar TOBB’a başvuru yaparak “Güven Damgası” alabilirler. Güven Damgası alımındaki kriterler e-ticaret sitelerinin ve müşterilerinin daha güvenli alış-veriş yapmalarını sağlayacak bir grup önlem ve işlemi yapmayı zorunlu kılmaktadır. Bu işlemler sonrasında kabul gören E-ticaret siteleri daha güvenilir, müşterilerine daha açık şekilde iletişim kuran, her türlü bilgi güvenliği denetimlerinden uygunluk almış olduğunu kanıtlamış sayılacaktır. Güven Damgası alan E-Ticaret firmaları belirli aralıklar ile denetimlere tabi olacak ve Güven Damgası ile ilgili oluşabilecek bir şikayette kontrolleri yapılarak Güven Damgası iptal edilebilecek veya kusurlar giderilene kadar dondurulabilecektir.

E-Ticaret sitelerinde “Güven Damgası” ile daha güvenli alışveriş

Bundan sonra E-ticaret siteleri, Güven Damgası alarak  müşterilerine daha güvenli olduklarını rahatlıkla söyleyebilecekler. Bu damgayı sitelerinde göstermek için Ticaret Bakanlığı ve TOBB’nin oluşturduğu bazı kriterler var. Aslında bir çok bilişim çalışanı için bu kriterler mevcut sistemlerin güvenliği için gerekli işlemlerin listesi gibi gözüküyor. İlerleyen zamanlarda Güven Damgası ile birlikte bir çok yurt dışı firmasından da onay alınarak uluslararası piyasada da güvenliğini garantilediklerini göstermiş olacaklarını Ticaret Bakanı Ruhsar PEKCAN’ın sözlerinden anlayabiliyoruz. Gelecek günlerde nasıl olacağını henüz bilemiyoruz fakat şu anki duruma göre olması gerekenler listesi aşağıdaki gibi olması gerekiyor.

Güven Damgası için Şirketler hangi kriterlere sahip olmalı ve başvuru yapmalı?

Güven Damgası almak için E-Ticaret ile uğraşan sitelerin www.guvendamgasi.org.tr sitesine girmesi gerekiyor. Sitede bulunan başvuru formlarını doldurması gerekli kriterleri yerine getirmeleri gerekiyor. Bu Kriterler,

  • Kişisel Veri ve Ödeme bilgisi içeren tüm işlemler internet ve mobil sitesinde EV SSL, Uygulama üzerinde ise SSL ile gerçekleştirmesi zorunludur.
  • TSE Tarafından A ve B Sınıfı Sızma Testi firmalarına en fazla 3 ay önce ve her yıl 1 defa olmak üzere sızma testi yaptırmış olması gerekmektedir. (Başvuru öncesinde sızma testi yaptırmayan firmaların başvurusu beklemeye alınacağı ve alınan belgede uygunluğa göre olacağı belirtilmiş, sızma testi raporunda bulunan verilerin mevcut sitede bulunan forma işlenerek teslim edilmesi şart koşulmuştur.)
  • 5464,5651,6493,6563,6502 ve 6698 Sayılı Kanunlara göre yasadışı,yasak veya şarta bağlanan ürünler için uygunluğu olması zorunludur.
  • E-Ticaret  firmasının tüm yayınlarında çocukların fiziksel,zihinsel,ahlaki,psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz etkileyecek hiçbir içeriği sitesinde bulunduramaz.
  • E-Ticaret sitesi satış yaptığı malların;Stok Bilgisi, İçeriği, Malzemesi, Ölçüleri, Kullanımı, Garantisi, Teknik Destek Bilgisi ve Yetkili Bilgileri, Gerçek Boyutun Anlaşılabileceği Görseller, Tedariği, Kargo Takibi ve Sipariş durumu ile ilgili bilgilerin tamamına müşterilerin ulaşabilmesine olanak sağlamak zorundadır.
  • Müşterilerin sipariş hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikayetlerini iletebileceği en az bir internet tabanlı iletişim yöntemi ve telefon aracılığıyla iletilebilmesi için müşteri hizmetleri olması zorunludur.
  • Güven Damgası Almak isteyen firmaların Gerçek Kişilerin ve Tüzel kişilerin yönetici ve yetkili temsilcilerin kasten işlenen suçlardan 1 yıl veya daha fazla ceza almamış olması zorunludur.
  • Güven Damgası Almak isteyen firmaların iflas etmiş olsa bile itibarının iadesinin sağlanmış olması zorunludur.

Sonuç olarak şartlar sağlandığında Güven Damgası için E-Ticaret Firmalarının satış hacimlerine göre ücretlendirmeleri ödeyerek sahip olabilecekler.Güven Damgası Ücretlendirmesi ;

  • Düşük İşlem Hacmi Olan Firmalar (0-20.000 İşlem Sayısı) : 3.000 TL+KDV
  • Orta İşlem Hacmi Olan Firmalar (20.000-1 Milyon İşlem Sayısı): 5.000 TL + KDV
  • Yüksek İşlem Hacmi Olanlar (1 Milyon ve Üzerinde İşlem Sayısı): 15.000 TL+KDV

olarak fiyatlandırılacaktır. Güven Damgası başvurusu için evrakların yüklenmesi sırasında hangi ücretlendirme grubuna ait olduğunuzu öğrenebilecek ve buna göre ilgili hesaba ödemeyi yaparak dekontu sisteme yükleyebilirsiniz.

gelişmelerden haberdar olmak için ana sayfamızdaki e-bülten’e üye olabilirsiniz.


Bir cevap yazın