IP Kamera Nedir? Analog Kameralardan Farkları Nelerdir?

IP Kamera Nedir?

IP Kameralar, güvenlik amaçlı gözlem için kullanılan, uzaktan izlenebilmesi ve işlediği verileri kaydedebilmesi için ağ ortamına ihtiyaç duyan, yüksek çözünürlüklü bir dijital video kamera türüdür.

Günümüzde güvenlik amaçlı gözetim, ev ve işletme ortamlarının temel demirbaşlarından biri haline geldi. İnsanların ve sahip olduğumuz varlıkların güvenliğini arttırmak için şirketlerde, ev ve halka açık yerlerde hatta ulaşım araçlarında CCTV kamera sistemleri kullanılmaktadır. Ancak IP Kameralar, daha iyi video çözünürlüğü, dijital depolama, açı hareketliliği ve zoom gibi gelişmiş kontrol özelliklerine sahip olduklarından CCTV’ye göre daha popüler bir alternatif durumundadır.

IP Kameralar Nasıl Çalışır?

IP Kameraların içerisinde, yakaladığı analog görüntüyü dijital veriye dönüştürebilmesi için tümleşik bir işlemci yer almaktadır.  Aynı zamanda yakaladığı görüntüyü bir web sunucusuna aktarmak için de farklı özellikler barındıran bir yazılım uygulaması da genellikle gömülü olarak içinde bulunur. IP kameralar, çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini harici bir güç kaynağından alabileceği gibi PoE özelliği olan bir Ethernet switch ile de tek bir kablo üzerinden de alabilir. Bir ağ üzerindeki her bir IP kameranın benzersiz bir ip adresi bulunmaktadır. Çeşitli ağ protokollerini(TCP/IP,http,FTP) kullanarak işlemiş olduğu dijital görüntü verisini bir ethernet kablosu üzerinden ya da kablosuz olarak doğrudan modem aracılığıyla internet ortamına aktarabilir. Bu sayede uzak bir bilgisayarda web tarayıcısı üzerinden ilgili kameranın ip adresi girilerek ya da bir cep telefonu üzerinden uyumlu bir yazılım ile anlık olarak görüntüyü izlemeyi mümkün kılmaktadır.

ip kamera çalışma diagramı

*IP Kameraların uzaktan izlenebilmesi için internet bağlantısının statik yani sabit ip üzerinden gerçekleştiriliyor olması gereklidir. Ancak ISS(internet servis sağlayıcısı) tarafından sabit ip hizmeti alınamadığı durumlarda DDNS(Dinamik DNS) ile de uzaktan erişim imkânı sağlanabilmektedir.

IP Kameraların Analog Kameralara Göre Avantajları Nelerdir?

Analog CCTV kamera sistemi kurulumunda, depolanması ve uzaktan izlenebilmesi için DVR(Dijital Video Kaydedici) adını verdiğimiz, her bir kameradan gelen analog sinyali, dijital veriye çeviren cihazlar kullanılmaktadır. DVR dediğimiz cihazlar 4/8/16/32/64/128 kanal şeklinde üzerine ne kadar analog kamera bağlanabileceğinin baştan belli olduğu sistemlerdir. Kanal sayısı ile maliyet doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. Dolayısıyla en başta 8 analog kamera düşünülen bir işletmeye, yeni bir kamera eklenmesi gerektiğinde ya var olan DVR değiştirilecek ya da yeni bir DVR alınması gerekecektir. IP Kamera sisteminde ise her bir IP Kameradan gelen Ethernet kablosu bir ya da daha fazla Ethernet Switch altında birleştirilip tek bir kablo ile NVR(Ağ Video Kaydedici) sistemine bağlanabilmektedir. NVR sistemi tamamen bağımsız bir cihaz olabileceği gibi kendi bilgisayarımıza kurabileceğimiz bir yazılımdan da ibaret olabilir. Böylece ileride yeni kameraların eklenmesi noktasında esneklik kazandırmış olup maliyet açısından da fayda sağlayacaktır.

Aşağıdaki diyagramda birden fazla ip kamera içeren bir sistemi görüyorsunuz.

ip kamera sistemi

PoE Faktörü

IP Kameraları, analog sistemlerden ayıran bir diğer fark ise PoE(Power over Ethernet) özelliğidir. Analog CCTV Kamera sisteminde her bir kamera için görüntü aktarılmasında kullanılan koaksiyel kablonun yanında bir adet de elektrik kablosunun çekilmesi gerekmektedir. Hatta zoom ya da kameranın hareket ettirilmesi gibi ek özellikler için de ayrı kablolara ihtiyaç duyulmaktadır çünkü analog kameralarda veri iletimi tek yönlü olarak sağlanabilmektedir. Bu kadar fazla kablo hem iş gücü hem de maliyet oluşturmaktadır. Ancak IP kamera sisteminde PoE yani Türkçesi ile “Ethernet üzerinden güç” terimi ile açıklayacak olursak, kameranın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi, Ethernet kablosu üzerinden verilebilmektedir. Bir Ethernet kablosunun yapısını incelediğimizde 8 adet toplam 4 çift farklı renklerde kablolardan oluşmaktadır. Ethernet kablosu içerisindeki bu 4 kablo 100Mbit/s veri aktarımını sağlamakta geri kalan 4 kabloda PoE özellikli switchten  24 volt, 350mA ‘e kadar güç iletimi sağlayabilmektedir. Aynı zamanda zoom ya da açı değişimi, ledlerin aktif edilmesi gibi özellikleri kullanabilmek için ayrı bir kablo gereksinimi yoktur. Ethernet kablosu üzerinden çift yönlü veri iletimi sayesinde dijital sinyaller IP kameranın sahip olduğu tüm özelliklerin kullanılabilmesine olanak verir.

Akıllı Kameralar

IP Kameraların içerisinde entegre yazılım ile geldiğinden yazımızın başında bahsetmiştik. Bu yazılım IP kameralarımıza akıllı kamera özelliği kazandırarak kullanıcıya da birçok avantaj sunmaktadır. Hareket algılama özelliği sayesinde sadece hareket anında kayıt yapması depolama alanından tasarruf sağlamakta,  Tuzaklı alarm özelliğinde ise belirli bölgede oluşabilecek bir harekette e-mail ile bildirimde bulunma ya da belirlenen numaralara sms gönderme ve arama yapma gibi önemli avantaj sağlamaktadır. Ayrıca analog kameralarda ek kablo isteyen ses dinleme özelliği IP kameralarda uzaktan sorunsuzca gerçekleştirilebilmektedir.

Güvenlik

Analog kameralarda güvenlik zafiyeti IP kameralara kıyasla biraz daha fazladır. Analog kameralarda iletilen görüntü analog sinyallerden oluştuğu için kablonun herhangi bir noktasından bağlantı yapabilen herkes görüntüyü alabilir. Bir boru içerisinde akan sudan o boruya ek yapacak herkes yararlanabilir gibi düşünebilirsiniz. IP kamerada ise kablosuz çözümler haricinde güvenlik üst düzeydedir. Dilediğiniz takdirde dijital veriyi şifreleyip sadece istediğiniz kişilerin veriye ulaşmasını kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Günümüzde kullandığımız birçok iletişim cihazı internet protokolünü kullanarak haberleşiyor. Analog terimi de artık “eski” ile özdeşleşmiş durumda. Bu nedenle üretim maliyetlerinin hızla düştüğü IP kamera sistemleri de daha fazla ön plana çıkıyor. 2 ya da 3 analog kameranın yerine tek bir IP kameranın bile yetebildiği noktalarda yazımızda bahsettiğimiz avantajlarında eklenmesiyle geleceğe yönelik yapılacak yatırımlarda kuşkusuz IP kamera sistemleri alternatif olmak yerine öncelikli tercih konumunda yer alıyor.


Bir cevap yazın