Microsoft Hyper-V 2019 ve VMware vSphere 6.7 karşılaştırması

Microsoft ve VMware firmaları, Hyper-V 2019 ve vSphere 6.7 yazılımları piyasaya sürüldü. Bu sayede yazılımları karşılaştırmamız mümkün olacak.

İki farklı ürünün karşılaştırması gerçekten kolay olmayacaktır. Karşılaştırma yapabilmemiz için en azından teknik düzeyde bazı yönleri bulmamız gerekiyor. Mesela sayılar ile belirlenmiş veriler ile karşılaştırmak kolay görünsede VMware sistemleri bellek sistemlerinin yönetiminde farklı teknolojiler kullanmakta, Hyper-V de sadece bazı sistemlerde benzer bellek sistemleri kullanılmaktadır. Bu sebeple karşılaştırmaları genel olarak yapmamız gerekmektedir.

VMware vSphere 6.7 , en son sürümü 16 Ekim 2018 yılında çıkmıştır. Güvenlik, Ölçeklendirme konularında geliştirmeler yapmıştır. En büyük güncellemesi vCenter sunucusunda yani yönetim katmanında yapmıştır.

Hyper -V ile Microsoft Windows Server 2019, En son 3 yıl önce yayınlanan Windows Server 2016 sonrasında tamamen yenilenmiştir. 2016 versiyonunda zaten bir çok sorunu kapatmış olan Microsoft, çok fazla farklı bir güncelleme getirmemiştir. Güvenlik açısından mevcut sanal makinelerin güvenliğini Linux sanal makineler ile güncellemiştir.

Donanım ihtiyaçları iki sistemde de çok yakın olarak gözüksede , VMware halen donanım destekli işlemcileri kullanmakta ve Hyper-V ise sanal bellek kullanımı desteklemeye başlamıştır. Her iki sistemde eski donanımlar ve işlemcilerin çok az kısmını desteklediği için güncelleme ve kurulumların planlamasında çok dikkatli olmak gerekmektedir.

HyperVisor yükleme sistemleri iki sistemdede farklılık göstermektedir. VMware herhangi bir SD card veya 1 GB USB bellek üzerine yüklenebilmekte iken Hyper-V halen SD card üzerine kurulmamaktadır. Ama Hyper-V nano server kurulumu 1 GB disk boyutundan daha az yer kaplamaktadır. Minimum bellek ihtiyaçları da son derece farklılık göstermektedir.

Ölçeklendirebilirlik

Bir önceki sistemlere göre çok büyük farklılıklar olmadığı gibi maksimum sayılar aynıdır.

Sistem Donanım Microsoft Hyper-V 2019

VMware vSphere 6.7

Free Hypervisor Essential Plus

Enterprise Plus

Sunucu İşlemci Sayısı 512 768 768 768
Bellek 24 TB 4 TB 4 TB 16 TB
Host Başına Sanal İşlemci 2048 4096 4096 4096
Host Başına VM 1024 1024 1024 1024
İç HyperVisor Evet(Bazı İşletim Sistemlerinde) Evet Evet Evet
VM VM Başına Sanal İşlemci 240 for Generation2
64 for Generation1
8 128 128
VM Başına Bellek 12 TB for Generation2
1 TB for Generation1
6128 GB 6128 GB 6128 GB
Maksimum Sanal Disk 64 TB for VHDX format
2040 GB for VHD format
62 TB 62 TB 62 TB
Disk Sayısı 256 (SCSI) 256 (SCSI) 256 (SCSI) 256 (SCSI)
Küme Maksimum Node 64 N/A 64 64
Maksimum VM Sayısı 8000 N/A 8000 8000

Görüldüğü üzere bellek yönetimleri gerçekten çok farklı ve karşılaştırmamız gerçekten zor çünkü VMware ESXI bir kaç farklı teknik ile bellek yönetimi yapıyor.

Ama bazı özellikler önemsiz ve gerçekten bir anlam ifade etmiyor. Örneğin, VMware Transparent Page paylaşım özelliği yeni işletim sistemlerinde bir çok kısıtlama getiriyor ve vSphere 6.0 ile devre dışı olarak sunuluyor.

Ama her ikiside dinamik bellek yönetimi ve statik bellek yüklemesi konusunfa farklı çözümleri var.

Microsoft dinamik bellek yönetimi, VMware bellek yönetimine göre daha iyi veya kötü mü? Destekleyen işletim sistemleri, benim görüşüme göre, gerektiğinde daha çok kullanımı gerçekten iyi bir özellik. Bir çok kritik uygulamada yapılan genel konfigürasyon sonrasında, gerektiğinde yeni bellek eklemek gerçekten daha iyi gözüküyor.

VM(Sanal Makina) Özelliklerinin Karşılaştırılması

Diğer Karşılaştırmalar şu ana kadar çok ilginç değildi(çünkü özellikler aynıydı veya farklı isimler ile anılıyordu.) veya çok karmaşıktı(özellikler gerçekten birbirinden çok farklıydı.).

En Büyük fark, Hyper-V’de Standart sürümündeki tüm özellikler ücretsiz sürümde de mevcut olmasıdır. VMware tarafında bu özellikler her üründe farklı ve ücretsiz sürümde bir çok özellik sınırlandırılmıştır.(Yedekleme yetenekleri sınırlandırılmış ve VADP desteği yoktur.)

Örneğin, Canlı aktarım ve Yedekten aktarım, vSphere 6.5 ile eklenmiş olan iletişim şifrelemesi, Çok bağlantılı VLAN (Bilgisayarlar arası VM geçişi için) özellikler aynıdır. Hyper-V Geo-vMotion’a sahip değil fakat, sanal bulutlar üzerinde aktarıma sahiptir.

Ayrıca, Hyper-V farklı versiyonlardaki sunucu işletim sistemleri arasında geçişlerde sınırlandırmalar vardır. Bu sebeple Windows Server 2016 sürümleri(en azından 2012 r2 ve 2016 sürümleri) ile başlamakta fayda var.

Özellikler

Microsoft Hyper-V 2019

VMware vSphere 6.7

Free Hypervisor Essential Plus Enterprise Plus
VM ana bilgisayarı canlı aktarım Evet Hayır Evet Evet
VM depolama canlı aktarım Evet Hayır Hayır Evet
Depolama / Ağ QoS Evet Hayır (yalnızca disk paylaşımları) Hayır (yalnızca
ana bilgisayar düzeyinde disk paylaşımları )
Evet
Donanım geçidi Ayrık Cihaz Atama PCI VMDirectPath
USB yönlendirmesi
PCI VMDirectPath
USB yönlendirmesi
PCI VMDirectPath
USB yönlendirmesi
Hızlı Ekleme Diskler / vNIC / RAM Diskler / vNIC / USB Diskler / vNIC / USB Diskler / vNIC / USB /
CPU / RAM
Hızlı Kaldırma Diskler / vNIC / RAM Diskler / vNIC / USB Diskler / vNIC / USB Diskler / vNIC / USB / CPU
Disk yeniden boyutlandırma Büyültme ve Küçültme Anlık Büyütme Anlık Büyütme Anlık Büyütme
VM şifrelemesi Evet  Hayır Hayır Evet

VMware vSphere bir çok özelliği daha VM konfigürasyonunda getiriyor, örneğin farklı kontrol cihazları kullanımı, diskler için NNVME ve Ağ yönetimi için RDMA(Sadece Linux VM’lerde geçerlidir). Versiyon 6.7 ile birlikte kalıcı bellek desteği de vermektedir.

Konuk Kümeleme

Konuk Kümesi, VM arasında bir kümedir. Genellikle, iki VM arasında Load Balancing için kullanılan bir yapıdır.

Hem VMware vSphere hem de Microsoft Hyper-V konuk kümelemeyi destekler, fakat farklı yapılandırmalar, gereksinimler ve sınırlamalara sahiptir.

Microsoft Hyper-V , VM Konum kümelemede paylaşılan depolamayı belirli bir sanal disk türü(Paylaşılan bir VHDX) kullanmak zorundadır.

Windows Server 2016’da Konum kümelemelerde farklı özellikleri desteklemektedir;

  • Dinamik Boyutlandırma(VM’ler çalışırken yeniden boyutlandırma)
  • Ana bilgisayar düzeyinde yedekleme
  • Hyper-V Replikasyon desteği

VMware vSphere’de ise yapılandırmalar kümelemelere göre değişiklikler göstermektedir,

  • Microsoft Kümelemesi Desteği için KB2147661
  • Oracle RAC için KB2121181’e bakınız.

Yönetim

Yönetim yeteneklerini karşılaştırmak gerçekten zordur, Microsoft Hyper-V herhangi bir yönetim merkezi gerektirmez iken, VMware vSphere halen vCenter uygulamasını kullanması gerekmektedir. Her ne kadar vCSA geliştirilmiş olsada vCenter halen bir çok özellik için gereklidir.

Windows Server 2019 ile birlikte geliştirilen Windos Yönetim Merkezi(WAC) web odaklı bir yönetimi desteklemektedir ve her iki ürünün de bunları yönetmek için güçlü bir HTML5 kullanıcı arabirimi bulunmaktadır.

Her ikisi de komut satırından kontrol edilebilmektedir.(Microsoft için PowerShell ilk tercihdir, fakat PowerCLI hem VMware ,  hemde Hyper-V için daha cazip gözükmektedir.)

En büyük değişiklikler VMware vSphere 6.7 vCSA ile yüksek performans geliştirmeleri ile gelmiştir.(Karşılaştırmalar vSphere 6.5 arasında yapılmıştır.

  • 2 Kat daha vCenter operasyonlarında hızlanma
  • 3 Kat daha az bellek kullanımı
  • 3 Kat Sanal Makinelerin Kontrolü(Daha hızlı sanal makine açma ve kapama)

vCSA ve System Center VMM’i karşılaştırmak oldukça güçtür(VMM ile gerçek bir özel bulut alanı yaratmak mümkündür.) VMM ile vCenter Plus vRA karşılaştırmak daha mantıklı gözükmekte, fakat bunlar arasındaki bile farklar çok fazladır. Bu sebeple en iyi karşılaştırma Azure Stack ile vCloud Suite arasında yapılabilmektedir.

Microsoft küme yönetiminde gerçekten büyük gelişmeler göstermiştir. AD yapısından daha bağımsız çalışan yapılar, kolay bir şekilde farklı domain alanlarına taşınabilme ve daha farklılaştırabilme özellikleri göze çarpmaktadır.

Ayrıca Windows Server 2019’da gelen yeni “True Two-Node” küme yapısı, gerçekten sunucu yönetiminde hata durumunda hızlı geçişleri yapmak için iyi bir yapılandırma sunmaktadır.

Maliyet

Maliyet hesabı karşılaştırma yapabilmek için gerçekten karmaşıktır. VMware halen fiziksel işlemci adedine göre fiyatlandırma yaparken, Microsoft Standar ve DataCenter modellerine göre ve işlemci çekirdek sayısına göre fiyatlandırma yapmaktadır.

VMware farklı versiyonları bulunmakta(Essential,Essential Plus,Standart ,Enterprise plus ve yeni Platinum) ve farklı özellikler satmaktadır. Ücretsiz versiyonu çok ama çok kısıtlı özellikler sunmaktadır.

Hyper-V için sıfır lisans ücretlendirmesi Hyper-V Sunucularda ( Hyper-V ücretsiz versiyonu fakat tüm özellikler açıktır.) kullanılabilir. Tabiki bu  sistemdede mevcut sanal sunucular için lisanslama ücretli olacaktır(Aynı ESXi’da olduğu gibi) ve lisanslar fiziksel bir yapıda tutulması gerekmektedir.(AD controller sunucusunun Hyper-V için fiziksel bir bilgisayarda tutulması daha iyi olacaktır.)

Yönetim tarafında ise, VMware için vCenter vazgeçilmezdir(Eğer kümeleme işlemlerini kullanacaksanız) , ama herhangi bir windows lisansına gereksinim duymamaktadır. Hyper-V için SCVMM kullanışlı olabilir(Tüm system yönetim panelleri gibi) fakat zorunlu değildir.

HCI(Hiper Birleştirilmiş Altyapı)

Her ikiside temel seviyede hiper birleştirilmiş altyapı (HCI) çözümüne sahiptir. vSphere için VSAN ve Microsoft için Storage Space Direct(S2D) özelliği(bu özellik Windows Sunuculara ait bir özellik olup, Sadece Hyper-V için kullanılmayabilir.) bulunmaktadır.

Her iki çözümde 2-Node kümeleme üzerine kuruludur. vSAN harici bir ESXi sunucu (Sanal) gerektirmektedir ve S2D için Windows sadece kontrol amaçlı bir yapı (Bulut yada Fiziksel) oluşturulması yeterlidir.

Windows Server 2019, S2D tarafında bir çok geliştirme yapmış ve bu gelişmelere göre 4 Petabytes lık veriyi tek bir kümede tutabilmektedir. En son yaptıkları tanıtımlarda 8 node S2D kümede 13 Milyon IOPS (böyle bir demo aslında iş yükünün tanımlanmaması sebebiyle tam anlamıyla bir şey ifade etmemektedir.) ulaşmayı başarmıştır.

 

 


Bir cevap yazın